Groepslessen

To yoga or not to yoga?

Yoga komt van ‘yog’ en betekent ‘verenigen’, ‘to unite’. Het verenigen van jezelf met God klinkt nogal zwaar, maar yoga leert ons wel om ons lichaam, geest en gevoelens te beheersen om zo de ‘vereniging’ met God te bereiken. Ik hou liever van het woord ‘bliss’, vrij vertaald als geluk en gelukzaligheid. Hoewel in onze modern times het woord geluk andere interpretaties toebedeeld krijgt…maar daar ga ik nu niet over uitwijden. Stof voor boeiende gesprekken…
Yoga of geen yoga dus, dat is de vraag. Nu we weten wat yoga betekent kunnen we ons een antwoord voorstellen. Althans, dat denken we, want eerlijk is eerlijk: pas als je een yogales gevolgd hebt, en liefst enkele en niet eenmalig, kan je je een ‘oordeel’ vormen over yoga. Of wacht… Het beheersen van je geest betekent dat je je vrij van oordelen opstelt…Je ziet het: een onmiddellijk antwoord op deze vraag is niet evident. Wel is er een vraag die je jezelf telkens opnieuw kan stellen: wat wil het hart? 

Wat kan yoga voor jou betekenen?

Yoga kan helpen om naar je hart te leren luisteren: het helpt je een balans te vinden tussen het fysieke, mentale en emotionele waardoor je beter kan schakelen in verschillende situaties.

Door fysieke balans kan je je stressklachten beter ‘verteren’, mentale balans verhoogt je weerbaarheid waardoor je sterker in je schoenen staat en emotionele balans waarbij je je gevoelens beter leert lezen en begrijpen.

Groepslessen voor volwassenen

Er vinden wekelijks verschillende lessen plaats. Deze lessen zijn toegankelijk voor iedereen, een ‘open level’, zodat je telkens kan inpikken wanneer het past.

Hatha Yoga:

Wat is hatha yoga?

Hatha yoga is de yogavorm die het meest bekend is en ze vormt de basis voor heel veel andere yogastijlen.

In de les wordt vooral aandacht besteedt aan de balans tussen inspanning (yang) en ontspanning (yin), waardoor je fysiek fitter en mentaal sterker wordt.

Deze yogavorm is ideaal om te starten met yoga omdat je een vaste reeks leert, nl de zonnegroet én daarnaast je ademhaling leert controleren en telkens op een rustige manier nieuwe asana’s aangeleerd krijgt.

De les heeft ook een vaste structuur: je lichaam wordt opgewarmd, een aantal zonnegroeten ronden deze opwarming af, we werken naar een piekmoment toe waar wat meer spierversterkende houdingen in voorkomen en dan gaan we een cooling down inlassen om te eindigen met een diep ontspanningsmoment. Ademhalingsoefeningen en meditatie worden meestal bij de opwarming en/of cooling down voorzien.

Je kan jezelf op elk moment uitdagen, maar ook, en vooral, je grenzen leren respecteren.

Yoga is een work in, geen work out!

Hatha yoga wordt als basisvorm gebruikt voor al onze lessen.

Hatha Flow Yoga:

Dit zijn hatha yogalessen in een pittig tempo, erop gericht om ook de hartslag naar omhoog te krijgen en kracht op te bouwen. 

Hatha Yoga:

Dit zijn hatha yogalessen in een iets rustiger tempo. We wisselen inspanning met ontspanning af. We eindigen deze les met een yoga nidra sessie (slaap yoga) zodat je een goede nachtrust tegemoet gaat.

We keren ons zo vaak naar buiten, dat we de weg naar binnen nauwelijks nog kunnen vinden. Met yoga kan je de weg naar binnen op een vriendelijke manier vinden en zo de rust ervaren die zich daar bevindt.

En wat is yoga nidra?

Yoga nidra, ook wel slaap yoga genoemd, gaat je in een diepe staat van ontspanning brengen. Je vindt een diepe rust waardoor je lichaam aanwezige stress kan reduceren. Het kalmeert je zenuwstelsel waardoor je je beter voelt. Je kan dit als op zichzelf staande sessie beoefenen, of op het einde van een les. 

Yogilates:

Pilates gericht op het versterken van buik, rug en billen in combinatie met yoga gericht op ontspannen. The best of both worlds… 

Wat is Yogilates?

Yogilates is een combinatie van yoga en pilates. De dynamische pilates oefeningen worden afgewisseld met staande en zittende houdingen uit de yoga, die gepaard gaan met een bewuste ademhaling. Een workout met zorgvuldig opgebouwde series rekoefeningen die het lichaam in een toestand van harmonie en balans brengt.

Hoe ziet een Yogilates les er uit?

We starten elke les met enkele opwarmingsoefeningen, gaan verder met een mix van pilates en yoga waardoor de spieren soepel en sterker worden en eindigen met een diepe ontspanning.

Yoga+

Yoga+ zijn workshops waar we telkens yoga combineren met een schijnbaar onsamenhangend onderwerp. De verwondering en het plezier waarmee je de dingen leert benaderen, geven ons een creatieve insteek waar we nog lang over nadenken…